Лимонена свежест

Насладата за всички сетива продължава с GArt bouquets by Gerry. Продължаваме с пролетното настроение и пъстротата на любимия сезон. В предните ни статии Ви споделихме интересни факти за пролетта и най-красивите ни нестандартни букети, подходящи за всеки повод.

Днес ще насочим вниманието Ви към лимоните. Цитруси, носещи цвета на слънцето и определяни от много медицински специалисти като най-здравословния плод. За да Ви вдъхновим и направим обикновените моменти още по-специални, ще Ви споделим няколко интересни факта за този плод.

Какво не знаете за историята на лимоните?

Не е много ясно откъде произлизат лимоните. Твърди се, че за първи път цитрусовите дървета се появяват преди 8 милиона години в южната част на Хималаите. В продължение на много векове те са били част от търговията и миграцията на различните народи. Много от тях са ги използвали не само в кухнята си, а и при приготвяне на козметика, парфюми, за множество чествания и ритуали. Благодарение на всичко това, с времето са се развили многобройни подвидове цитрусови плодове.

Смята се, че цитрусовите плодове са били култивирани в Южен Китай и Югоизточна Азия преди приблизително 4000 години. Причината е, че по време на разкопки в тези области, историците са открили множество накити и по-специално обеци с формата на лимон. Доказано било, че са изработени 2500 години преди новата ера.

Историците предполагат, че лимоните и другите цитрусови плодове са се разпространили на запад през Персия. Доказателство за това са останки от дръвчета лимон, открити в персийска градина близо до Йерусалим, които са датирани от около 2500 години преди новата ера.

Интересен факт е, че между 600-та и 400-та година преди новата ера, лимонът достига Близкия изток. Той и до днес може да бъде открит в много стари ориенталски истории. В някои от тях той е определян като плод на здравето и дълголетието, а в други се смята, че е бил създаден от Алах като дар към хората.

През 3-ти и 2-ри век преди новата ера, лимоните поемат своя път към западното Средиземноморие. А между 7-ми и 1-ви век преди новата ера, арабските търговци го разпространяват в Източна Африка, Сахара, Андалусия и Южна Европа през време на арабската окупация на Испания.

Лимонена свежест
 

Много ботаници твърдят, че въпреки хилядолетното си разпространение, през Средновековието лимонът е станал най-популярен благодарение на кръстоносците. Те носели голямо количество лимони със себе си, за да се предпазват от болести и зарази по пътя и го консумирали по 2-3 пъти на ден.

Интересно откритие е мозайката в Помпей, на която има лимони. На нея се изобразени различни сцени с лимони, където хората ги готвят и украсяват с тях домовете си.

А знаете ли, че …?

През 1890 година, лекарите открили, че пиенето на сок от лимон лекува скорбут, който е заболяване вследствие на витаминен дефицит. По нататъшните им проучвания доказали, че сокът от лимон има положителен ефект поради високото съдържание на витамин С. Открито било, че в лимоните присъстват и други полезни вещества като витамини А, В и много минерали, необходими на човешкото тяло.

Това поставя началото на по-широката употреба на лимона за овкусяване на храни и напитки. Но и това не е всичко. Много компании решават да го включат във формулите на своите парфюми и лекарства.

Разбира се, това не е нещо ново. Например, дамите от двора на Луи ХVI слагали лимон върху устните си, за да се зачервят и да изглеждат по-изразителни.

Всички тези нови открития за положителните свойства на лимона го правят много популярен. Днес около 25% от световното производство на лимони се отглежда в САЩ – Южна и Централна Калифорния.

А Вие искате ли да се възползвате от чудотворната сила на лимоните и да зарадвате любимите си хора? Не пропускайте да го направите още днес, като поръчате любимия си нестандартен букет през нашия онлайн магазин или на телефон: 087 8178 801.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *