Прасковено вълшебство

Вълшебството на лятото Ви приветства! Време е да пропъдите мрачните мисли и да се отдадете на незабравими моменти на морския бряг. А докато се наслаждавате на почивката си, ние от G art boquets by Gerry сме готови да изработим нестандартни букети за всеки повод!

Не ограничавайте въображението си, защото този сезон е изпълнен не само с цветове, а и с вкусни плодове – ягоди, череши, кайсии и разбира се – с любимите на всички праскови.

Не знаете как да зарадвате близките си? В тази статия ще събудим любопитството Ви като Ви представим няколко интересни факта за прасковите.

Какво не знаете за тях?

В Китай прасковата символизира безсмъртие, късмет и единство. В тяхната култура прасковеното дърво е считано за дървото на живота. Още от древни времена, местните жители са го почитали и гледали на него като на благословия от Боговете. Често са използвали цветовете и плодовете му в различни ритуали и тайнства. И до ден днешен, много булки носят прасковени цветове в косите си, за да си осигурят дълготраен брак и щастлив семеен живот.

В тази страна много стари хора вярват, че прасковите носят спокойствие и ги дават на децата, когато са разстроени и не спират да плачат. Всъщност за това има научно обяснение. Не само че този плод намалява тревожността, но скорошните проучвания доказват, че има и аналгетичен ефект. Той действа като болкоуспокояващо и антидепресант и само няколко праскови са достатъчни, за да се почувствате по-добре.

А знаете ли, че…?

Прасковите са получили името си от древните римляни. Те са нарекли плода „malum persicum”, което се превежда като „персийска ябълка”, защото вярвали, че произхождат от Персия – днешен Иран.Прасковена свежест Всъщност, те призхождат от Северозападен Китай – провинция Джъдзян, където историците са доказали, че са били отглеждани още през 6000 година преди новата ера. Не е ясно кога точно са били култивирани и как са достигнали до Европа. Има много теории, които е възможно да са верни.

Едно е ясно – прасковите са били предпочитаният плод на китайските императори и може би именно това е привлякло интереса на чужденците към тях. Днес азиатската страна е запазила своите традиции в отглеждането им и произвежда почти 60% от прасковите в света.

Съвременното име на този плод идва от френската дума „pêche”, която е леко променена на английски, за да придобие познатото звучене.

Ако искате да се насладите на най-сочните и сладки праскови, не забравяйте да посетите местния фермерски пазар през Август. Според старите вярвания, през този месец Богът на Слънцето се издига на правилната височина и целува дърветата. Затова и Август е обявен за национален месец на прасковите в много страни по света.

А Вие открихте ли своето вдъхновение?

Не пропускайте да разгледате нашите букети от плодове и да създадете неповторим подарък на любимите си хора. Ние Ви даваме свободата да изберете всеки един елемент от букета, а ние ще сътворим специално за Вас уникална аранжировка.

Свържете се с нас на телефон: 087 8178 801.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *