декор в създаването на кошници или букети

Сушените плодове – незаменима добавка

Сушените плодове са изключително удобни за бърза следобедна закуска или за моментите, когато ни се похапва нещо сладко. Но освен полезни, те ми станаха любим декор в създаването на подаръчни кошници и нестандартни букети. Затова реших да посветя тази статия на тях и да Ви споделя моя метод за сушене на плодове.

Още от Древността лечебният ефект на сушените плодове се е използвал както в медицината, така й е битовизма.

Сушените плодове са богати източници на витамини, минерали и диетични фибри. Те въздействат за намаляването на сърдечно-съдови заболявания, диабет. Това важи и мащабно за цялостният прием на плодове. Тялото ни има нужда от набавянето на хранителни вещества, които са важни и то през цялата година. За жалост минат ли топлите, летни месеци, разнообразието намалява и забравяме да ги консумираме. А защо да е така щом можем да си изсушим плодове и то по много лесен начин в домашни условия. Като  за начало е много важно да изберем правилните плодове.

Какво имам предвид под правилни плодове ли?

За да изглежда един продукт добре на външен вид, производителите си боравят с най-различни средства, за да постигнат този ефект. Мазният и лъскав вид е реално или вид масло, или добавка, която е вредна за нас. Затова са важни няколко концепции:

• Произход;

• Съхранение;

• Обработка;

• Технология на сушене.

Аз лично избирам най-често лимони, портокали, грейфрути, но може да се изсушат много други видове. Първо измивам много хубаво плодовете, нарязвам ги на резени, като гледам  да са около 0,5см ( размер, който след изсъхването да имат все пак някакъв вид). След това грижливо ги избърсвам с кухненска ролка, за да попие сока от тях. Ако имат костилки като лимоните, ги махам. 

Крушите и сините сливи трябва да се запарят във вряла вода, а след това да се залеят със студена вода. След това започвам със същинската част, а именно – сушенето на плодовете. Изчакам фурната да загрее като включвам вентилатор. Градусите са между 60-70. Когато станат малко по-малки на външен вид или месести, намалявам фурната на 40 градуса. Периодично обръщам плодчетата. Като целият процес трае около 50-60 минути.

Има разбира се най-различни методи за сушене на плодове. Най-здравословният е да се оставят лятото на слънце за няколко дни или дълги месеци на сянка. Но в студените месеци и при липса на слънце – това е моят метод.

Природата ни е дала голям дар – сушените плодове, за което трябва да се възползваме! А защо не и да зарадваме близките си хора с красив и вкусен нестандартен букет? 

Свържете се с нас на телефон: 087 8178 801.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *