Пролетна нежност

Съдържание:

  1. Български традиции и обичаи
  2. Интересни традиции и обичаи по света
  3. А Вие търсите ли интересни вкусове за подарък?

Зеленина, ухание на цветя и много слънчево настроение. Пролетта е един от любимите сезони на малки и големи. Тя поставя началото не само на възраждащата се природа, а и на дните, изпълнени с приключения и вълнение. Наред с това, хубавото време е предпоставка да зарадвате любимите си хора с прекрасна изненада, а защо не и да споделите чувствата си към любимата жена.

В предната ни статия Ви запознахме с много любопитни факти за Свети Валентин и Ви дадохме вкусни идеи за празника. Днес ще продължим да Ви запознаваме с любопитни факти, но този път – за любимата пролет.

А за финал – ще допълним това пътешествие с интересно предложение за подарък, с който няма да сбъркате.

Български традиции и обичаи

Няма човек, който да не знае за Баба Марта. Това е не просто празник, а българска традиция с вековни корени. В народните вярвания тя е жена на преклонна възраст с много променлив характер – ту весела и щастлива, ту сърдита и намусена. Това обяснява и променливото време през месец Март – когато старицата е щастлива – то е хубаво, а когато е недоволна – много студено.

Още в миналото се е смятало, че Баба Марта е символ на прераждащата се земя и носи със себе си благословия за плодородие през пролетта. Съществува обичай, според който на 1-ви Март всички хора се закичват с мартеници.

Пролетна нежност

Закичване с мартеници

Традиционно мартеницата се изработва от бели и червени вълнени конци, които се усукват един в друг. Носи се за здраве, благоденствие и защита от зли сили. Цветовете имат силна символика – бялото е за чистота и щастие, а червеното – за живота и кръвта.

Нашите традиции повеляват, че на първия ден от месец Март, най-старата жена в семейството закичва всички с мартеници. На възрастните закача на гърдите, а на малките деца – на китката.

Има много предположения и теории откъде са се появили мартениците. В днешно време, много вярващи хора го свързват с християнството, но истината е, че те съществуват много преди него. Според древните предания, те са свързани с прабългарите и тяхната съдба.

Няма как да не знаете за хан Кубрат и неговия завет към синовете му. Тяхното пренебрежение към бащините думи, предопределя съдбата им. След смъртта на стария хан, хазарите завладяват земите му и пленяват дъщеря му Хуба. Така синовете му се оказват пред кръстопът – Аспарух, заедно с Кубер и Алцек се отправят в търсене на нови земи, оставяйки Хуба с Баян да изчакат знака им.

След установяването им на тогавашните български земи, Аспарух изпратил птица с вързана на крачето златна нишка. Двамата последвали птицата и достигнали до река Дунав, но не знаели как да я преминат. Тогава враговете им се появили, докато Хуба връзвала бял конец на крачето на гълъба. Той бил ранен, а конецът се обагрил с кръвта му, образувайки красива плетка. Все пак успял да достигне бързо до целта си и Аспарух се появил навреме, за да отблъсне хуните.

Тогава хан Аспарух осъзнал, че пренебрегвайки бащиния съвет, заедно с братята си, са станали причина за разединението на прабългарите. Тогава застанал пред войската и признал, че са платили с кръвта си за тази грешка. Заръчал, че трябва никога да не забравят, че силата е в обединението. Затова заповядал червено-белият конец никога да не се разкъсва.

Оттогава произлиза и вярването, че мартениците имат магическата сила да отблъскват злите енергии и да носят здраве и щастие.

Пролетна нежност

Сирни Заговезни

Това е празник, който е с подвижна дата и всяка година се празнува по различно време, но винаги – 7 седмици преди Великден. Той е свързан с опрощението и искането на прошка. За българите в миналото прошката е имала много голяма символика. Смятало се е, че само много истински и духовно извисен човек може да признае грешките си и да помоли за опрощение.

Хората са го свързвали с прехода между зимата и пролетта.

Днешно време и този празник се свързва с християнството, но е присъствал в нашия бит и култура много преди това. Той съвпада с езически обичай, който се изпълнява само по пълнолуние и са били изпълнявани същите обреди.

Обичаите са били свързани с обредно пречистване на вода, паленето на огнени клади и прескачането им за здраве и пречистване от грехове. Огньовете на Сирни Заговезни са много специфични. Те винаги се палят само от най-младите момчета и ергени, използвайки слама от царевица и кори от черешово дърво. Смята се, че колкото по-висок е пламъкът, толкова по-плодородна ще бъде земята.

Разбира се, не може да се мине без хамкане и гадаене каква ще бъде годината. А седмицата след празника, по Тодорова неделя, се организират кукерски игри, за да се прогонят злите сили и да се направят обредите за берекет.

И още много…

Ние – българите, имаме уникални бит и култура, които са сред най-старите в света. Съществуват още много празници и обичаи, свързани с пролетта – Благовещение, Лазаров ден, Цветница и много други.

Интересни традиции и обичаи по света

Не само балканската култура почита възраждането на пролетта. Много народи по целия свят отдават на този сезон нужните почит и възхищение. Разбира се, не можем да Ви споделим за всички традиции, но ще Ви посочим някои от най-интересните като:

Пролетна нежност

Водния фестивал Сонгкран – Тайланд

Азиатските страни със сигурност ще Ви впечатлят със своята многопластовост, а Тайланд е една от най-интересните страни. Фестивалът Сонгкран традиционно се провежда малко след пролетното равноденствие.

Името му – Songkran, произлиза от санскритската дума за астрологически пасаж и се празнува в страната ката Нова година. Празненствата са изключително цветни и многообразни. Включват посещение на будистки манастир, на старейшините на семейството и хвърлянето на вода.

Столицата Чианг Май е мястото, където са най-големите тържества. Те продължават до 6 дни, като не само местните, но и туристите излизат по улиците. Интересно е, че всеки носи водни пистолети, бутилки с вода и дори кофи, за да намокрят всеки срещнат по пътя. Смята се, че по този начин се отправя благословия за здраве и берекет.

Всички изпълняват тази традиция – деца и възрастни, а след това под силна музика всички танцуват и се забавляват.

Навруз – централна Азия

Името на фестивалът Nowruz произлиза от две думи – „No”, което означава нов и „rouz” – ден. Буквално се превежда като нов ден. Празнува се на първия ден от първия месец по иранския календар и отново съвпада с пролетното равноденствие. Обикновено се пада около 21-ви март.

Символизира новия живот – началото и възраждането на природата. Въпреки че в различните държави, където се празнува, има различни традиции, едно е общо – възхвала на природата. Често празникът започва с почистване на домовете, а след това преминава в различни обреди – палене на огньове, преобличане в костюми и отдаване на почит към починалите от семейството.

Празнува се до 13-тия ден от Новата година, когато всички напускат домовете си и се присъединяват към общото тържество навън. На него се забавляват, танцуват и се наслаждават на вкусна храна.

Пролетна нежност

Търкаляне на сирене в Cooper’s Hill – Глостър, Англия

Всяка година, по време на втория празничен уикенд, в Глостър се провежда Cooper’s Hill -търкаляне на сирене. Това любопитно и безобидно звучащо събитие, всъщност е много по-опасно, отколкото си представяте.

Хората се отправят към мястото на събитието, за да хвърлят от стръмен хълм надолу цяла сфера сирене. И само една секунда по-късно, състезателите се хвърлят след него. Победител е този, който пресече пръв финалната линия.

Често се случва след края, хората да са покрити със синини, рани и дори да имат счупени крайници. Но тези травми не спират хиляди ентусиасти всяка година да се присъединяват към това по-различно честване на пролетта.

Интересен факт е, че тази традиция е на 200 години и ежегодно привлича все повече стари и млади ентусиасти.

Може би се чудите защо – ние също. Ще Ви подскажем – със сигурност не е само за наградата от сирене, а и за адреналина и приключението.

А Вие търсите ли интересни вкусове за подарък?

Тук винаги можете да изберете нещо екзотично като ананас, маракуя, папая или нещо от близкия пазар за зеленчуци. Но, ако искате да вкарате малко закачливост в подаръка си – подарете цяла сфера с кашкавал или сирене на любимия човек.

Е, не Ви казваме да посетите Глостър, Англия,защото не всеки има смелостта да се включи в търкалянето на сирене, но със сигурност ще се забавлявате, докато похапвате заедно! Защото споделените мигове винаги са най-сладки!

Споделете в коментарите какво мислите за идеята ни. С това ще завършим тази статия. Надяваме се информацията да Ви е била интересна! Следете нашия блог, защото много скоро ще се завърнем и отново ще творим за Вас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *