Коледни подаръци

Зимата е много повече от сезон.

Тя е тиха, студена и очарователна. Носи със себе си аромат на коледни бисквитки, канела и много добро настроение. И като падащите снежинкиидва и ни напомня, че е време да отворим домовете и сърцата си за Коледа.

За нас от работилничка GArt Boutique by Gerryтова е един от най-специалните празници в годината. Завладени от коледен дух и настроение ние сме щастливи, че можем да споделим с Вас тези неповторими емоции.

Ако и Вие като нас нямате търпение да украсите дома си и да подготвите подаръците, не пропускайте нашата статия. В нея ще Ви споделим някои от най-интересните в света коледни традиции и обичаи.

Знаете ли че...?

Коледни подаръци

Коледа се празнува по целия свят, но не носи едно и също име. Всяка страна има свои собствени традиции и обичаи. Някои се отличават със своята уникалност и изпъкват пред останалите.

Например във Финландия, празникът се нарича „Joulupukki” (Йоулупуки), което на български се превежда дядо Коледа. Името е произлязло от финландската дума „Korvatunturi”, което буквално означава: „земя, която има ухо”. То се е запазило от древността, когато родителите са казвали на децата, че дядо Коледа има ухо на земята, с което чува дали са били добри през годината.

Друг интересен обичай от тази държава е, че хората често си разменят подаръци от бадеми и ябълки. Причината се крие в местно вярване, че ако човек яде бадеми на Коледа, той ще се ожени през следващата година. А ябълките ще му донесат много благоденствие и просперитет.

Всеизвестен факт е, че украсяването на елха е езическа традиция. Първите християни, въвели този обичай в живота си, са германците през 16 век. Те са първите, които започват да произвеждат коледни украшения за елха. С времетонавсякъде по света усвояват тази традиция и днес елхата е задължителен елемент в украсата на всеки дом.

Коледни подаръци

Друг немски обичай е няколко дни преди Бъдни вечер - цялото семейство да се събере заедно и да украси елхата. Освен стандартните играчки, в близост до нея се поставят няколко круши. Според традицията, те защитават къщата от крадци и нещастия през новата година.

Във Франция всеки регион има свои собствени традиции. Например, когато решите да избягате някъде далеч за Коледа, ние Ви препоръчваме да посетите Franche Comté. Там няма да срещнете любимия белобрад старец, защото неговата роля е поета от милата леля Арие (Tànte Arie). Защитницата на региона Монбелиард от векове защитава неговите жители. Облечена като селянка, тя е придружена от магарето си Марион. Двете обикалят улиците и оставят подаръци пред вратите само на добрите деца, а на лошите оставят въглен пред вратите.

Коледно настроение в  GArt Boutique by Gerry

Във Филипините коледните празници започват цели девет дни преди 25 декември. Тяхната традиционна коледна вечеря се състои главно от сладки ястия и плодове. Например: печени ябълки, портокали, сладки спагети, буко пандан, коледна шунка, която е покрита с кафява захар и сиропирана глазура.

Това са само една малка част от традициите на другите държави. Надяваме се и Вие като нас да сте се вдъхновили, защото в нашата работилничка ще откриете страхотни коледни подаръци.

3 thoughts on “Коледно настроение в GArt Boutique by Gerry

    Всяка култура има своите характерни обичаи и традиции за коледни подаръци. Въпреки различията, съм се убедил, че всички се радват на коледни сладки и цветя – класиката в жанра.

    Доста интересна информация! Коледата е един от най-важните семейни празници. Тъкмо се чудех какво да взема за колегите.

    Много интересна статия! Много ме вдъхнови и ми даде страхотна идея за подарък, за Коледа! Всеки би се зарадвал на голяма кошница пълна със сладки и плодове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *