Черешова лятна приказка

Съдържание:

  1. От къде произлизат?
  2. Какво не знаете за тях?
  3. Какво са означавали за древните хора?
  4. Какво символизарат в литературата?
  5. А знаете ли, че…?
  6. А Вие, открихте ли своето вдъхновение?

Топли вечери, сладки моменти и морски изживявания. Представете си как слънчевите лъчи танцуват по листата на дърветата, а по тях като скъпоценни камъчета висят черешите. Събрали в себе си сладостта на любимия сезон, те не са просто плодове, а истинска магия. Вълшебство, което приканва и Вас да се пресегнете и да ги опитате.

Ако тази картинка Ви е вдъхновила, време е да се отправим на ново приключение. В разгара на лятото, ние – от GArt bouquets by Gerry,се завръщаме с готовност да Ви подарим още малко очарование. В тази статия ще Ви разкрием някои от най-интересните факти за черешите.

Черешова лятна приказка

От къде произлизат?

Може би ще се изненадате, но отглеждането на черешови дървета не е нещо ново. Ако се вгледате в миналото, ще проследите съществуването им до древните римляни през 72 г. пр.н.е.

Това, което се е запазило оттогава е, че перфектната череша има леко заоблена форма на сърце и тръпчинка в края на стъблото. Цветът е тъмночервен, а текстурата мека, с приятно сладък или тръпчив вкус.

Смята се, че сладките сортове произлизат от дивите череши, които са растяли на територията на Англия и Западна Азия. Според историците римляните ги пренесли от Великобритания, когато окупирали нейната територия през I-ви век след Христа. Оттогава започва култивирането и разпространението им и до другите части на света. Затова откъде произлизат различните видове е трудно, почти невъзможно, да се проследи.

Едно е сигурно – черешите са били предпочитан летен плод, който на много места е бил считан за по-ценен от златото. През 1878 година в Австралия се засажда първата търговска черешова градина в Йънг, Южен Уелс. Не след дълго Турция, Италия, Испания, САЩ и Иран започват сериозно да увеличават производството си.

Какво не знаете за тях?

Удивително е да се отбележи, че те са толкова разпространени, че могат да се открият на всеки континент. Дори в дивата природа има много видове, които може да бъдат откити практически навсякъде. Въпреки че днес съществуват повече от 1000 сорта, по-малко от 10 наистина дават плодове, които могат да се консумират.

Сладките сортове обикновено се консумират пресни, като най-разпространени са видовете- Bing, следван от Lambert и Rainier със златисти тонове. Докато от тръпчивите – Montmorency, имат приятно-киселеещ вкус, което ги прави подходящи за приготвянето на различни десерти, като шоколад и печива. Характерната тръпчивост позволява на пекарите да регулират нивото на сладостта, за да постигнат перфектния баланс.

Черешова лятна приказка

Какво са означавали за древните хора?

От сочните пурпурни плодове до деликатните цветове, великолепието на черешовото дърво е потопено в мистика още от древността. То е присъствало в бита и историята на много от древните народи. Неслучайно са го определяли като „празник за сетивата” и са го използвали в ритуалите си.

Според фолклора, черешите се отглеждат в страната повече от 1000 години. Смята се, че най-старото дърво е на територията на храма Jisso-ji в Хокуто и е на около 2000 години. Удивителното е, че стволът му е изключително дебел и с приблизителни размери около 914 сантиметра в диаметър.

В Япония, тя е позната като „сакура” и символизира късмета, новото начало и прераждането на душите. Според техния фолклор, черешата е свързана с богинята Конохана Сакуя-химе, чието име се превежда буквално като „принцесата на цъфтящите дървета”. Тя е изобразявана като дух, който пази природата и контролира времето. Легендите разказват, че благодарение на нейната сила, сакурата разцъфва всяка пролет.

Затова и до днес хората празнуват нейния дар по време на фестивала Ханами, който се провежда всяка година по време на цъфтежа на дървото.

Тя е и символ на самураиския дух. Смелите войни вярвали, че нейната краткотрайност отразява собствения им живот. Те се стремели да живеят пълноценно и с чест, готови да пожертват живота си в името на идеалите си.

В други будиски истории представяли черешата като символ на плодородието и женствеността. Те разказали как майката на Буда била подкрепена от свещеното черешово дърво, докато раждала.

В древната митология на Китай, черешата била представяна като еликсира на живота, която дарявала на боговете тяхното безсмъртие. Според нея, магическият Феникс спял в клоните на дървото, за да го благослови. Затова обикновените хора вярвали, че консумацията им ще им помогне да бъдат здрави и силни.

Този плод е свързан и с бита на много западни култури, които я свързвали с късмет, щастие и споделена любов. Например – древните гърци смятали, че ако я споделят с любимия човек, той ще отговори на чувствата им и ще заживеят щастливо заедно

Черешова лятна приказка

Какво символизарат в литературата?

Черешите са вдъхновявали някои от най-добрите творци и автори. Дори Шекспир е използвал символиката й в пиесата си „Сън в лятна нощ”. С нея той подчертава темите за любовта, красотата и временното блаженство. Макар че директно не е споменава в текста, тя е заложена в контекста на образите, които са изградени.

Той майсторски използва природните образи. Например, чрез образите на Хермия, Лизандър, Хелена и Деметрий, черешата е втъкана в техните романтични отношения и любовни игри. Така символизира сладката и невинна фаза на младостта, подобно на свежестта и съблазнителността на този сочен плод.

А знаете ли, че…?

Този плод има не само богата история, а и носи със себе си и редица ползи за здравето. Една от най-важната е, че има високо съдържание на антиоксиданти – антоцианини и кверцетин. Тези вещества имат ключова роля в борбата със свободните радикали в организма.

Те подпомагат подобряване на съня и намаляване на времето, необходимо за заспиване. Това се дължи на естествения мелатонин, който се съдържа в тях. Той помага на организма да регулира циркадианния цикъл, което се отразява на цялостното здравословно състояние.

Освен това, са и отличен източник на важни витамини и минерали – като витамин С, калий, фибри и много други. Редовната им консумация подпомага имунната система, насърчава здравето на кожата, нормалната функция на сърцето и мускулите, храносмилането. Всичко това ги прави не само вкусен, но и полезен плод.

Черешова лятна приказка

А Вие, открихте ли своето вдъхновение?

Не пропускайте да разгледате нашите букети от плодове и да създадете неповторим подарък на любимите си хора. Ние Ви даваме свободата да изберете всеки един елемент от букета, а ние ще сътворим специално за Вас уникална аранжировка.

Свържете се с нас на телефон: 087 8178 801.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *